Pemilihan Prioress dan Kaunselor baharu untuk Persidangan Biarawati Carmelite

PIMPINAN BAHARU … Penyerahan buku Perlembagaan dan kunci biara kepada Mother Prioress yang baharu. (Foto: Biarawati Carmel Kuching)

KUCHING — Pada Sabtu, 23 Mei 2020, perkumpulan Biarawati Carmel berhimpun di Bilik Persidangan Biara Carmel untuk pemilihan Mother Prioress dan tiga orang Kaunselor mereka. Uskup Agung Simon Poh mempengerusikan pemilihan, dibantu oleh dua orang scrutator yang dipilih daripada kalangan biarawati.

Sebelum permulaan pemilihan, seluruh komuniti berhimpun di hadapan Sakraman Maha Kudus dan Veni Creator Spiritus (Datang Roh Kudus) dinyanyikan untuk memohon bimbingan Roh Kudus. Ini disusuli eksposisi Sakramen Maha Kudus, iaitu doa senyap dan benediksi selama sejam.

Seramai 11 biarawati Persidangan membuat undian secara sulit. Apabila Prioress baharu dipilih, seluruh komuniti dipanggil ke Koir (oratori) untuk menyaksikan pengesahan Prioress baharu oleh Uskup Agung.

Seterusnya, semua biarawati menyanyikan lagu Te Deum untuk memanjatkan kesyukuran kepada Allah, dan maju ke depan satu per satu kepada Prioress baharu untuk menjanjikan ketaatan mereka dengan satu pelukan dan mencium skapular. 

Pemilihan Prioress dan Kaunselor diadakan sekali setiap tiga tahun. Menurut Perlembagaan persidangan biarawati, Mother Prioress merupakan ketua utama manakala tugas Kaunselor adalah untuk membantunya dalam semangat perpaduan.

Walaupun diamanahkan kepada penjagaan Uskup Agung, dan tertakluk kepadanya dalam segalanya yang ada kaitan dengan ajaran Gereja, Persidangan Biarawati Carmel mengekalkan autonomi mereka dalam perkara yang melibatkan urus tadbir dalaman dan kehidupan komuniti mereka.

Di bawah adalah pemegang jawatan baharu bagi tempoh tiga tahun akan datang:

Mother Prioress: Sr Jovita of Jesus, Mary and Joseph

Kaunselor Pertama: Sr Margaret of St Joseph

Kaunselor Kedua: Sr Marie Evelyn of the Mother of Sorrows

Kaunselor Ketiga: Sr Dominica of the Blessed Trinity

Biarawati Carmel Kuching (Order of Discalced Carmelites/OCD)(Terjemahan)


Berita dalam Bahasa Inggeris: Elections for new Prioress and Councilors for Carmelite Nuns

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.