Tuesday, October 20, 2020

Sama-sama menjaga orang miskin

Dengan menghulurkan bantuan kepada golongan kurang bernasib baik, terutamanya dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), Chapel Holy Infant Jesus di Sungai Pelek, dalam kolaborasi dengan sekumpulan orang Katolik dari Kuala Lumpur (KL), telah menganjurkan Program Bantuan Makanan pada 1 Ogos lalu.

Komisi Kateketik Malaysia mengadakan mesyuarat tahunan pertama dalam talian di bawah PKP

Mesyuarat Tahunan Komisi Kateketik Malaysia (MCC) yang sepatutnya diadakan di Kota Kinabalu, Sabah, telah diadakan pada tahun ini menerusi platform dalam talian Cisco Webex pada 11 dan 12 Ogos 2020, dari jam 2.00 petang hingga 5.00 petang setiap hari.

Pelaburan yang tepat pada waktunya bagi keharmonian agama

Dengan sumbangan langsung dari Unit Agama-Agama Lain (UNIFOR) kepada keharmonian agama termasuk menyediakan bantuan kewangan kepada pelbagai rumah ibadat, Uskup Agung Roman Katolik Kuching, Most Reverend Simon Poh, percaya bahawa ia sesungguhnya adalah keputusan yang tepat pada waktunya bagi keajaan negeri untuk melabur dalam sebuah bangunan yang tetap bagi UNIFOR.

Katedral St Joseph mengalu-alukan kepulangan jemaat paroki

Gereja St Mark di Batu Kawa sudah dibuka kepada jemaat dengan kehadiran maksimum hanya 100 orang sahaja bagi setiap Misa.

Gereja St Peter Padungan dibuka semula untuk Misa

Gereja Katolik St Peter di Padungan di sini telah dibuka semula untuk Misa Senjata pada 4 Julai (Sabtu), manakala Misa Pagi dan Misa Petang diadakan semula pada 5 Julai selepas ditutup selama lebih tiga bulan pada waktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk membendung COVID-19.

Gereja St Mark: Menghadiri Misa di bawah “Norma Baharu”

Gereja St Mark di Batu Kawa sudah dibuka kepada jemaat dengan kehadiran maksimum hanya 100 orang sahaja bagi setiap Misa.